Ποια τρόφιμα να αποφύγω για το ευερέθιστο έντερο?
Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ) είναι μια χρόνια υποτροπιάζουσα λειτουργική διαταραχή του εντέρου που διαγιγνώσκεται με βάση κάποιων συγκεκριμένων ενδείξεων .Τα κύρια διαγνωστικά κριτήρια για το IBS περιλαμβάνουν την παρουσία κοιλιακού άλγους, φουσκώματος, δυσκοιλιότητας ή/και διάρροιας χωρίς μορφολογικές ή βιοχημικές αλλαγές Τα άτομα που πάσχουν από IBS συχνά συνδέουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους με τα τρόφιμα που καταναλώνουν, με αποτέλεσμα να περιορίζουν την ποικιλία των τροφίμων που καταναλώνουν και να αναζητούν πληροφορίες που θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να καθορίσουν την κατάλληλη επιλογή των διατροφικών στοιχείων. Οι διατροφικές συστάσεις ποικίλουν και γίνεται εξατομικευμένα απο τον πάσχοντα Επί του παρόντος, η δίαιτα FODMAP κατέχει τη μεγαλύτερη σημασία μεταξύ των ασθενών με IBS, αν και δεν αποδίδει θετικά αποτελέσματα για όλους τους πάσχοντες.Ο ρόλος της σωματικής δραστηριότητας εγείρει επίσης ερωτήματα, καθώς προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει τις ευεργετικές επιδράσεις της στη σωματική και ψυχική ευεξία κάθε ατόμου και μπορεί να συμβάλει περαιτέρω στην ανακούφιση των συμπτωμάτων μεταξύ των ατόμων με IBS. Τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να αποτελέσουν υποστηρικτικό στοιχείο στη θεραπεία. Συστήνεται η χρήση συμπληρωμάτωνπροβιοτικών, βιταμίνης D και φλοιού ψύλλιουμ ομως η χρήση τους δίνεται με προσοχή και ανάλογα την περίσταση.Η θεραπεία των ασθενών με ΙΦΝΕ είναι αρκετά δύσκολη λόγω της έλλειψης μιας καλά κατανοητής παθοφυσιολογίας της νόσου και της μεταβλητότητας της εμφάνισης των συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια της πορείας της. Η φαρμακολογική θεραπεία επικεντρώνεται στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται συνήθως περιλαμβάνουν εκείνα που ρυθμίζουν τις κινήσεις του εντέρου (αναλγητικά και αντισπασμωδικά) . Η φαρμακολογική θεραπεία θα πρέπει να προσαρμόζεται ατομικά με βάση τον τύπο και τη σοβαρότητα των κυρίαρχων συμπτωμάτων του IBS
Διατροφικές συστάσεις
- Θα πρέπει να περιλαμβάνουν τακτική κατανάλωση γευμάτων
- Αποφυγή παράλειψης γευμάτων και μεγάλων γευμάτων
- Κατανάλωση περίπου 2 L (8 φλιτζάνια) υγρών την ημέρα (κυρίως νερό και τσάι από βότανα)
- Τον περιορισμό της κατανάλωσης ανθρακούχων και αλκοολούχων ποτών,
- Μείωση της πρόσληψης καφεΐνης, λιπών, αδιάλυτων διαιτητικών ινών (που βρίσκονται στα δημητριακά ολικής αλέσεως, στις νιφάδες δημητριακών, στο πίτουρο), ανθεκτικού αμύλου (που υπάρχει στα επεξεργασμένα και ξαναζεσταμένα τρόφιμα) και τροφίμων που παράγουν αέρια (συμπεριλαμβανομένων ορισμένων φρούτων
- Εάν αυτές οι συστάσεις δεν παράγουν θεραπευτικά αποτελέσματα, το επόμενο βήμα είναι η εφαρμογή μιας δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP (ζυμώσιμοι ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες), η οποία περιλαμβάνει την εξάλειψη τροφίμων πλούσιων σε ζυμώσιμους ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες